جامعهشناس اصلاحطلب: قشر کمدرآمد در شرایط گرانی به ضرر جامعه رفتار میکند!
تقی آزاد ارمکی، از جامعهشناسان اصلاحطلب تئوری عجیبی را پیرامون واکنش قشرهای مختلف در برابر گرانی بیان کرده است! ...
پایگاه تحلیلی خبری هم اندیشی: تقی آزاد ارمکی، از جامعهشناسان اصلاحطلب در بخشی از یک مصاحبه با شماره دوشنبه گذشته روزنامه آرمان امروز در اشاره به شیوع گسترده گرانیها؛ نظر خود پیرامون واکنش قشرهای مختلف را اینگونه بیان کرده است:
"یک فروشنده به همان میزان که گرانیها افزایش پیدا میکند کالای خود را گرانتر میفروشد و سود خود را میبرد. این وضعیت درباره کارمندان و کسانی که نقشی در بازار ندارند وجود ندارد و به همین دلیل این افراد به سمت ناهنجاریهای اجتماعی حرکت میکنند. در ساماندهی حیات اجتماعی طبقه متوسط از بازی خارج شده است .به همین دلیل در این شرایط طبقه فرودست که هیچ ابزاری برای ابراز وجود و تحقق مطالبات خود ندارد تلاش میکند برخلاف قاعده حرکت کند و دست به کارهایی میزند که به ضرر جامعه تمام خواهد شد. این اتفاق میتواند به صورت عمومی نیز رخ بدهد. این احتمال نیز وجود دارد که جامعه دست به اقدامی نزند اما کارهایی انجام بدهد که نظام اجتماعی را دچار آسیب میکند. به عنوان مثال هنگامی که از شیرینی فروشی شیرینی میخرید متوجه میشوید که در آن موادی استفاده شده که قابل خوردن نیست و یا در کیسههای برنج الیاف میریزند و یا اینکه در پخت نان به جای اینکه از آرد استفاده کنند از خاک اره استفاده میکنند. همه این اتفاقات برای جبران وضعیت طبقه فرودستی است که هیچ ابزاری برای ابراز وجود ندارد."[1]
**************************************************
*اگر دقیقتر به اظهارات آقای ارمکی نگاه کنیم متوجه میشویم که در جهان ذهنی ایشان، انسانها مشتی نانبهنرخ روزخور و گرگ هستند که از هیچ فرصتی برای دریدن یکدیگر یا جامعه دریغ نمیکنند!
آیا واقعا جامعه ما اینگونه و اظهارات ارمکی صحیح است؟
یعنی آیا در جامعه ما همه کسبه گرانفروش هستند، همه کارمندان به دنبال ریختن در خیابان و ناهنجاری اجتماعی میگردند و قشر مستضعف و کمدرآمد نیز برای جبران عقده و ابراز وجود آب در شیر میریزد و میفروشد؟
پاسخ اینست که خیر!
اتفاقا هر 3 قشری که ارمکی آنها را از نگاه جامعهشناسانه خود دچار ژنتیک بزهکاری برمیشمرد؛ از شریفترین و نجیبترین قشرهای جامعه ایرانی_ اسلامی ما محسوب میشوند.
آقای ارمکی حکما نمیداند که بیشترین دستگیرشدگان در اغتشاشات رخداده در ایران افرادی بودهاند که طبقه اجتماعی آنها هرگز در این 3 قشر موصوف تعریف نمیشده است.
ایضا مثالهای جالب دیگری هم در نقد اظهارات ارمکی وجود دارد.
مثلا در فقره دزدی اخیر از صندوق امانات بانک ملی دیدیم که دزدهای ماجرا مشتی بزهکار حرفهای، متمول و اهل هدیههای میلیونی به عمهخانم بودهاند!
و یا مثلا اخیرا سارق زورگیری دستگیر شد که فرزند یک رئیس بانک است.[2]
پس بزه و بزهکاری لزوما یک رفتار طبقهای نیست.
مسئله گرانی و گرانفروشی هم دو حیطه جدا از هم است. و ما در بازار فعلی ایران، بیشتر از گرانفروشی با گرانی بیقاعده مواجهیم که مسئولیت آن متوجه دولت است نه مردم.
نمیتوان از آن کاسب یا بازاری که جنسی گران میخرد انتظار داشت که آنرا در حیطه ضرر بفروشد.
میماند جرم گرانفروشی توسط یک عده سودجو که همانطور که اشاره شد ربطی به طبقه اجتماعی و میزان درآمد افراد ندارد و این دولت و قوه قضائیه هستند که در کنار مطالبه مردمی باید با این پدیده برخورد کنند.
اینکه آقای ارمکی چطور حاضر شده در فرایند منطقی اشاره پای میزان درآمد افراد را به میان بیاورد و مثلا نتیجه بگیرد که این قشر مستضعف جامعه است که آب در شیر میکند و یا این کارمندان هستند که به گزینه ناهنجاری اجتماعی فکر میکنند از عجایب روزگار ماست.
تعجبی که در مقابل این حقیقت مهم که مفسدان نامداری از قبیل امیرمنصور آریا و بابک زنجانی و... هیچیک متعلق به طبقه فرودست جامعه نبودهاند و خیابان هم جای اشرار است نه فرهیختگان و زحمتکشان؛ نیز عمدا یا سهوا سکوت کرده است.
************************
1_ https://www.armanmeli.ir/fa/main/detail/337523
2_ mshrgh.ir/1387663